Francesc de Borja Moll

"A mí no me encorseta nadie. Yo siempre he tenido libertad de poner lo que quiera.2

Francesc de Borja Moll


"Els set primers anys de la postguerra van esser durs, penosos, per a tots els qui crèiem en els valors de "l'agre de la terra" i en la necessitat de defensar-los. Per tot trobàvem entrebancs, denegacions i amenaces. Era impossible posar la nostra llengua en cap acte públic. No s'autoritzava el seu ús en els periòdics, fora d'alguna poesia d'autors morts; i encara, sovint obligaven a posar en castellà el títol i la firma de l'autor. El fantasme del "Manifest" es feia servir per a estigmatitzar com a separatistes els qui l'havien firmat, i no arribava a Mallorca governador civil o militar que no rebés tot seguit la delació que el prevenia contra "los del manifiesto catalanista".
És clar que aquelles Autoritats arribaven a comprovar que les denúncies eren exagerades, a mesura que tractaven personalment alguns denunciats que ocupaven càrrecs importants com a funcionaris modèlics de l'Administració; però sempre quedava en el subconscient dels forasters sobrevinguts una ombra desfavorable que enterbolia la millor voluntat de comprensió."

Francesc de Borja Moll
Les tertúlies literàries


"... no tengo recuerdo que en el Seminario me enseñen nunca nada que se refiriera a nuestra lengua materna, nada que me pudiera orientar sobre su esencia y circunstancia, ni sobre la manera de escribirla ni sobre su literatura."

Francesc de Borja Moll i Casasnovas 

No hay comentarios: